luni, 29 iulie 2013

Cateva lamuriri in "cazul Gareth Bale"

Am sesizat discutia care s-a pornit in ultimele zile referitoare la posibilul transfer al lui Bale pe Santiago Bernabeu. Transferul care poate intra in istorie prin prisma cifrei impresionante vehiculate pe traseul Madrid-Londra are inca multe necunoscute, foarte multi partizani dar si cativa contestatari. N-am sa ma ascund: fac parte cu mandrie din tabara celor care si-l doresc neconditionat pe galez in Capitala Spaniei. Inteleg insa si punctul de vedere al celor care considera suma de transfer exorbitanta. Si din punctual meu de vedere, teoria de la care trebuie sa plecam este una singura: niciun fotbalist de pe acest mapamond nu valoreaza 100 de milioane de euro, nici macar Cristiano Ronaldo sau Leo Messi. Si totusi PSG a platit vara asta 65 de milioane pentru Cavani iar Barcelona 60 de milioane pentru Neymar!! Amandoi, daca e sa ma intrebati pe mine, sunt inferiori lui Bale ca si valoare strict fotbalistica.

Pariul cel mai scump al lui Levy 

Apoi, majoritatea celor care sunt de parere ca Gareth Bale nu merita aceasta suma de 100 de milioane de euro (mai mult sau mai putin, ce mai conteaza) uita un prim aspect extrem de important. Daniel Levy, presedintele si patronul gruparii de pe White Hart Lane a investit masiv in “Expresul de Cardiff”, iar acum, este absolut normal sa culeaga roadele. In calitate de fani, simpatizanti, sustinatori a ceea ce inseamna Real Madrid, noi vedem partea goala a paharului: Real Madrid plateste o suma din nou exorbitanta pentru un fotbalist foarte bun dar al carui transfer va atrage din nou sintagma “Real, club risipitor”. Dar…mereu exista un dar… Levy l-a adus pe Gareth in 2005-2006 de la Southampton. Pe atunci galezul avea numai 17 ani, juca in liga a treia si nu-i spunea mare lucru decat lui Wenger, care s-a luptat pana in ultima clipa pentru a-l transfera in cartierul vecin. Levy a intuit insa proiectia lui Bale si a platit “Sfintilor” uriasa suma de 15 milioane de euro. In primii doi ani de contract, Gareth a incasat 4.5 milioane de euro din contractual cu Spurs (2.2 milioane de euro pe an), pentru ca din 2009 pana in 2012 salariul sau sa creasca la 4 milioane de euro per sezon. Adica pana anul trecut in iulie, Bale a costat-o pe Tottenham 15 milioane de euro (suma de transfer) plus 16.5 milioane de euro din salariu. Din 2012, Levy i-a marit din nou contractul galezului care momentan castiga 5.5 milioane de euro pe White Hart Lane. Un calcul total indica faptul ca Gareth Bale l-a costat pe Daniel Levy din 2005-2006 pana in prezent, aproape 40 de milioane de euro! Priviti lucrurile acum si din punctul de vedere al israelianului. Cand ai in curte cel mai bun jucator poate din istoria clubului in care ai investit 40 de milioane de euro, ai pretentia sa faci profit de pe urma lui macar dublu, nu?

Bale – produs de marketing! 

Putini realizeaza impactul mediatic pe care Bale l-ar putea produce pe Bernabeu. Declarat fan Real Madrid inca de acum doi ani, galezul este vazut foarte bine in Spania nu doar pentru calitatile sale fotbalistice fenomenale. Intr-un sondaj realizat telefonic in randul a peste 25.000 de socios de catre un Institut de Sondare platit de Consiliul de Administratie al clubului madrilen, peste 80% dintre abonati s-au pronuntat pentru aducerea lui Bale. Acesta si-a ridiculizat “adversarii”, Neymar (pe atunci inca la Santos), Aguero sau Falcao. In plus, clubul din Capitala nu uita impactul urias pe care l-a avut un alt britanic, Michael Owen, in ceea ce priveste vanzarile de tricouri. Adus de Florentino, Balonul de Aur crescut de Liverpool a vandut in primele 2 luni de la transfer peste 2 milioane de tricouri in Peninsula! Bale are in acest moment o imagine si mai buna, mai ales ca nu joaca pentru o echipa din Big Four. Si din alt punct de vedere insa, Bale este deja un produs de marketing. Galezul a semnat recent cu British Telecom (exact concernul care a cumparat drepturile TV din Premier League) ceea ce a si ingreunat foarte mult sosirea sa la Madrid (BT Sport nu poate risca sa piarda inca din primul sezon in care transmite Premier League una dintre imaginile sale de pret, Gareth Bale). Conform presei din Anglia, Bale castiga in acest moment din contractele de publicitate putin peste 10 milioane de euro…dar o face jucand pentru Tottenham, a cincea echipa ca valoare din Anglia!!! Ce-ar insemna un pas spre Real Madrid pentru galez??

 Mou, a stopat mutarile “galactice” in ultimii 3 ani…si totusi… 

Si din punct de vedere al clubului blanco, lucrurile trebuiesc privite direct. Madridul a fost mereu un club care a cautat sa cumpere ce e mai bun, indiferent de suma de transfer. A facut-o marele Bernabeu, a facut-o si Ramon Mendoza, de ce n-ar face-o in continuare si Perez? Fostul manager blanco, Jose Mourinho, a stopat transferurile extrem de scumpe dar asta nu a adus pe Bernabeu trofeele scontate (sa nu uitam ca La Novena a venit dupa investitii “galactice”), chiar daca Madridul a adus niste jucatori destul de ieftini dar de mare clasa: Ozil, Khedira, Varane. In acesti 3 ani cu Mourinho la timona, Real a cheltuit putin peste 100 de milioane de euro daca scadem si sumele obtinute pe jucatorii vanduti. Adica exact suma care se vehiculeaza in cazul Gareth Bale un “galactic” in adevaratul sens al cuvantului, la nivelul lui Cristiano sau Kaka. Interesanta este si o declaratie oferita ieri presei din Anglia chiar de Jose Mourinho, OPOZANTUL transferurilor galactice: “Bale este fantastic!1 Are o calitate incredibila, poate face oricand diferenta in momentul in care echipa nu o poate face. Aceasta calitate il face un jucator de cel mai inalt nivel. Bale castiga meciuri singur, are un sut fenomenal, schimba soarte unor meciuri apparent pierdute. Stiu ca Tottenham cere foarte multi bani pentru el, dar acest copil este fantastic. Daca Real Madrid o sa-l cumpere, Bale va merita fiecare lira investita in el”.

 De ce trebuie obligatoriu transferat Bale la Madrid? 

Pentru ca este singura piesa care lipseste dintr-un puzzle perfect. Este fotbalistul ideal pentru Real Madrid din toate punctele de vedere, se completeaza excelent cu fotbalisti ca Ozil, Ronaldo sau Modric si este singurul fotbalist din lume care poate atenta la “dominatia autoritara a cuplului” Messi – Cristiano Ronaldo. In plus, nu am avut o parere extraordinara despre Neymar. Recunosc, l-am considerat “un circar autentic” fara a urmari vreun meci integral al brazilianului. Ei bine, intamplarea face sa fii asistat la finala Cupei Confederatiilor, acolo unde Brazilia a spulberat Spania cu 3-0. Adversar direct i-a fost Arbeloa, un tip pe care eu il admir si apreciez enorm. Acelasi Arbeloa care a facut fara probleme fata duelurilor cu Messi, Iniesta si chiar Ronaldo. Cu Neymar a facut o repriza execrabila. Starul Brazilian a facut cam tot ceea ce a vrut pe teren, s-a plimbat, a zambit, a dansat si a marcat superb in poarta lui Casillas. Alvaro a iesit la pauza, iar eu am constientizat ca Barcelona a dat lovitura. Messi plus Neymar plus Iniesta plus Xavi inseamna nebunie curata!! Apoi am mai realizat ceva: nicio echipa in istoria fotbalului n-a avut vreodata starurile primelor trei echipe nationale din lume in primul unsprezece. Barca 2013-2014 le are: Neymar (Brazilia), Messi (Argentina), Iniesta (Spania). Si atunci…???

Ma gandesc la ceea ce vrea Ancelotti si la ceea ce ar putea reprezenta Madridul meu in viitor. Sigur, Isco e un mare talent si nu trebuia ratat! Illara si Carvajal la fel, doi jucatori de mare mare perspectiva. Dar lipseste ceva. ACEL CEVA. Acel ceva care sa apara atunci cand Cristiano nu mai poate duce de unul singur totul in spate. Acel ceva care sa reprezinte echilibrul lui Cristiano asa cum Neymar este din acest an pentru Messi. Ancelotti vrea o echipa in care liniile de fundasi urca mereu, aproape sinucigas spre centru si se expun contrelor insa energia care vine din aceasta noua filozofie ofensiva are nevoie de doua fulgere care sa impiedice orice adversar sa atace atunci cand va constientiza ca atacul merengue are drept etalon un duo ca Ronaldo- Bale. Pentru mine, acest transfer este essential. Obligatoriu. Necesar. Daca il ratam pe Bale in aceasta vara, pariez pe un nou sezon lamentabil cu oricine. Dar cine are curajul de a ma contrazice cand spun ca “La Decima” vine pe Bernabeu in cazul in care “Expresul de Cardiff” stationeaza in gara Madrid?

3 comentarii:

  1. Ca deobicei Florin, e o placere sa te citesc, nupot decat sa fiu de acord cu cele scrise si nu pot sa nu regret faptul ca nu mai merge site-ul nostru mult iubit. Sper sa se rezolve in august si sa ne putem bucura impreuna de o noua era:)
    te salut cu respect, rockkatona

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc rockkatona! Ne regasim in curand :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc rockkatona! Ne regasim in curand :)

    RăspundețiȘtergere